Seuraa Säästöpankkiryhmä

Näin Suomi Säästää 2014 –barometri kertoo: Nuoret uskovat vaurastumiseensa ja ikääntyneet säästävät pahan päivän varalle

Lehdistötiedote   •   Loka 31, 2014 10:00 EET

Säästöpankin tuoreen Näin Suomi Säästää -barometrin mukaan eri-ikäiset naiset ja miehet ovat erilaisia myös säästäjinä ja sijoittajina. Barometriin vastasi n. 1500 yli 15-vuotiasta suomalaista.

Suomalaisten usko oman taloutensa paranemiseen vuoden kuluessa on ollut hienoisessa laskussa vuodesta 2010 lähtien.Optimistisimpia oman taloutensa suhteen ovat alle 25-vuotiaat naiset ja 25-35-vuotiaat miehet, joista liki puolet (44%n/ 48 %m) uskoo taloutensa paranevan. Pessimistisimmin taloutensa kehitykseen suhtautuvat yli 60-vuotiaat, joista vain joka kymmenes uskoo taloutensa paranevan jatkossa.

Mitä iäkkäämpi ihminen, sitä pidemmälle hän näytti suunnittelevan talouttaan. Lisäksi miehet suunnittelevat talouttaan pidemmälle kuin naiset kaikissa ikäryhmissä. Pisimmälle katsovat yli 60-vuotiaat miehet, joista 42 prosenttia suunnittelee talouttaan vähintään vuodeksi eteenpäin. Samanikäisistä naisvastaajista 36 % suunnittelee talouttaan yhtä pitkälle.

Lyhytnäköisimpiä taloutensa suunnittelussa olivat nuoret naiset, mutta ihan päivä kerrallaan hekään eivät sentään elä. Vajaa puolet alle 35-vuotiaista naisista (47%) ja kolmannes (34%) miehistä suunnittelee talouttaan korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin. Yli vuodeksi eteenpäin suunnittelee talouttaan alle 35-vuotiaista naisista vain 9 % ja miehistä 26 %

Talousasiat eivät kiinnosta tutkimuksen mukaan naisia yhtä usein kuin saman ikäluokan miehiä. Poikkeuksena olivat yli 50-vuotiaat naiset, joiden joukkio kiilasi talousasioiden tuntemuksessa ja kiinnostuksessa yllättäen miespuolisten ikätovereidensa ohi.

Kaksi kolmasosaa vastaajista säästää kuukausittain.

Parhaiten penniä venyttävät yli 60-vuotiaat: Yli kuusikymppisistä naisista 67% ja miehistä 62 % ilmoitti, että rahaa jää myös säästöön. Eniten kädestä suuhun elävät 25-35-vuotiaat naiset, joista yli puolet (53 %) kertoi kuluttavansa lähes kaiken rahan minkä saa.

Naiset säästävät kuukausittain pienempiä kertasummia kuin miehet.

Kun naisilla yleisin säästösumma on korkeintaan 50 €/kk, miehillä se on 100-200€/kk. Myös ikä vaikuttaa kuukausisäästön määrään. Siinä, missä yli 60-vuotiaista miehistä 16 % ilmoittaa laittavansa kuukaudessa yli 400 € säästöön, alle 25-vuotiaista miesvastaajista tähän summaan ei pääse kukaan. 

Suurimmiksi esteiksi säästämisen aloittamiselle ja lisäämiselle vastaajat ilmoittivat pienet tulot ja suuret menot, oman työttömyyden sekä epävarman taloustilanteen.

- Ikäryhmien ja sukupuolten erot rahankäytössä ja säästämisessä johtunevat  myös elämäntilanteista. Ensisynnyttäjien keski-ikä on 28,6 vuotta, kaikkien synnyttäjien 30,4 vuotta. Opinnoista valmistutaan keskimäärin 25-vuotiaana. Näin ollen alle 35-vuotiaista naisista moni elelee lapsiperhearkea sinnitellen äitiyspäivärahoilla eikä ole välttämättä ehtinyt juurikaan tienaamaan, pohtii markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Änkilä Säästöpankkiryhmästä.

Miehet säästävät osakkeisiin ja rahastoihin, naiset sijoittavat omaan asuntoon.

Miehillä oli naisia useammin sekä osakkeita (24 % vs.11%) että rahastosijoituksia. (34 vs. 25%)  Naiset taas näyttävät sijoittavan miehiä nuorempana omaan asuntoon. Vajaa kolmannes (27%) kaikista vastaajista säästi rahaa ainoastaan pitämällä rahaa tavallisella käyttötilillä.

Säästämis- ja sijoituskohteiden valinnassa  tärkeimmät kriteerit olivat turvallisuus, tuotto, riskittömyys, rahaksi muuttamisen helppous ja vaivattomuus. Siinä missä hyvä tuotto oli tärkeää sekä miehille että naisille, naisilla oli liuta muitakin tärkeitä valintakriteerejä.

Naiset halusivat säästö- ja sijoituskohteiltaan miehiä enemmän turvallisuutta (88% vs.78%), riskittömyyttä (81% vs. 63%), vaivattomuutta (79% vs. 68%), vastuullisuutta (58% vs.35%)  ja ekologisuutta. (49% vs.31%) Mitä enemmän naisella oli ikää, sitä tärkeämmäksi nämä asiat tulivat.

Yli kolmannes (35%)  alle 35-vuotiaista vastaajista aikoo lisätä säästämistään ja sijoittamistaan seuraavan 12 kuukauden aikana. Ryhmän primuksena toimivat 25-35-vuotiaat miehet, joista 41 % aikoi säästää ja sijoittaa nykyistä enemmän.

- Nuorten miesten sijoitusintoon voi vaikuttaa sekin, että sijoittaminen on luonnostaan pelimäistä ja kehittyneiden sähköisten palveluiden ansiosta pelaaminen ja pelin seuraaminen on helppoa ja hauskaa. Toivoisin, että me naisetkin rohkaistuisimme ottamaan omaa talouttamme paremmin haltuun ja  sitä kautta saisimme toteutettua myös unelmiamme, Katja Änkilä sanoo.

Säästöpankki on Suomen vanhin pankkiryhmä, jonka asiakkaana on 470 000 suomalaista kotitaloutta, pk-yritystä tai maatilataloutta. Asiakaskunnalleen Säästöpankkiryhmä tarjoaa kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palvelut. Säästöpankkiryhmään kuuluu 25 Säästöpankin lisäksi Säästöpankkiliitto Osk, Sp-Henkivakuutus, Sp-Rahastoyhtiö, Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oy ja kiinteistönvälitysketju Sp-Koti. Säästöpankkiryhmä työllistää n. 1155 ihmistä eri puolilla Suomea. www.saastopankki.fi

Liitetiedostot

Word-tiedosto

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.