Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Unohda tekosyyt – kumosimme 5 estettä säästämiselle

Uutinen   •   Marras 04, 2016 11:51 EET

Moni ajattelee, että pienituloinen ei voi säästää. Tai että sijoittaminen ilman suurta riskiä on mahdotonta. Kysyimme suomalaisilta, mitä esteitä heillä on säästämiselle ja ratkaisimme niistä viisi keskeistä.

Lähes puolet suomalaisista pitää säästämisen esteenä pieniä tuloja. Tämä käy ilmi Säästöpankin teettämästä Näin Suomi säästää 2016 -tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten säästötottumuksia. On totta, että pienituloiselle säästäminen on vaikeampaa kuin enemmän tienaavalle. Mahdotonta se harvoin kuitenkaan on. Säästöpankin asiantuntija ratkaisi viisi estettä säästämiselle.

1. En tiedä mitä varten säästäisin/sijoittaisin

Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, siksi siihen on hyvä varautua. Jokaiselta meistä tulisi löytyä kahden kuukauden nettotulojen verran käytettävissä olevia varoja yllättävien tilanteiden varalle. Varapuskurin avulla varmistat, ettei taloutesi kaadu, jos pyykinpesukone ja auto hajoavat samaan aikaan. Jos varapuskuri löytyy jo, ala säästää hyvän päivän varalle. Haaveiletko pidemmästä lomamatkasta tai uudesta lemmikistä? Aloittamalla säännöllisen säästämisen voit toteuttaa unelmasi jonain päivänä.

2. Pelko huonosta tuotosta ja jopa rahojen menettämisestä

Säästöpankki kartoittaa jokaisen säästämistä harkitsevan asiakkaan riskinsietokyvyn, joten pelko on turhaa. Sekä tuottohakuiselle että riskiä karttavalle löytyvät omat säästövaihtoehdot. Säästäessä tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä. Jos haluat varoillesi hyvää tuottoa, tulee sinun olla valmis ottamaan myös riskiä. Jos taas haluat välttää riskiä, joudut tyytymään pienempään tuottoon. Riskin pienentämiseksi säästöjä voidaan hajauttaa ajallisesti, maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkien välillä.

3. En halua sitoa rahojani

On olemassa monta säästämismuotoa, joissa rahat ovat nopeasti realisoitavissa. Tilisäästämisen ohella tällaisia vaihtoehtoja ovat rahastot ja osakkeet. Monesti varsinkin tuottohakuisemmille sijoituksille suositellaan pitkää sijoitusaikaa, mutta se ei tarkoita, etteikö varat olisi milloin tahansa käyttöön otettavissa. Rahastoissa ja osakkeissa varat ovat hoitotilillä kahden arkipäivän jälkeen lunastuksesta tai myynnistä.

4. Pienet tulot

Pienet tulot, pienet menot – pienet säästöt. On selvää, että pienituloisella ei ole mahdollisuutta laittaa sivuun suuria summia kerralla, mutta pienistä puroista se isokin virta syntyy. Tärkeintä on, että säästäminen on säännöllistä ja pitkäjänteistä. Jos tuntuu, että palkasta ei jää ylimääräistä, käy katsomassa Säästöpankin verkkopankin Finanssivahdin avulla, miten kanssasi samantuloiset säästävät. Mieti, voisitko tinkiä joistakin menoistasi.

5. Liian vähän tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta

On totta, että mihinkään sellaiseen ei kannata rahojaan laittaa, mitä ei ymmärrä. Säästäminen ei ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Säästöpankin asiantuntijat auttavat mielellään säästämisessä alkuun ja vääntävät tarvittaessa rautalangasta sijoittamisen perusperiaatteet ja hyödyt. Jos haluat opiskella säästämistä itsenäisesti, pääset alkuun Pörssisäätiön nettisivuilta löytyvillä hyvillä ja puolueettomilla oppailla.

Asiantuntija: Sijoitusneuvoja Satu Saari, Liedon Säästöpankki

Pohditko säästämisen aloittamista? Varaa aikaa Säästöpankkiin niin etsitään sinulle sopiva säästämismuoto.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.