Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Rakentamisen kuoppa on vihdoin täytetty, uskoo Sp-Kodin toimitusjohtaja

Uutinen   •   Touko 03, 2016 08:46 EEST

Rakentamisella menee nyt paremmin kuin monella muulla alalla. Tänä vuonna rakennusaloitusmäärien odotetaan selvästi nousevan. Finanssikriisin luomaa takamatkaa on tosin vieläkin kurottavana.

Rakennusteollisuus työllistää neljännesmiljoona henkilöä ja kiinteistöala sekä alaan liittyvät palvelut mukaan lukien yli puoli miljoonaa henkilöä Suomessa. Klusteri on maamme suurin työllistäjä. Siksi rakennusteollisuuden hyvät uutiset valuvat joka puolelle yhteiskuntaa. Viime vuosina rakentamisesta olisi mielellään kuullut enemmänkin hyviä uutisia.

Rakennusteollisuus ennakoi huhtikuussa, että rakentamisen kokonaismäärä nousee tänä vuonna jopa 3–4 prosenttia. Rakentaminen kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna selvästi kokonaistuotantoa nopeammin. Moottorina on kaupungistuminen, joka lisää niin asunto- ja liikerakentamisen kuin infrarakentamisenkin tarvetta kasvukeskuksissa.

Rakentaminen kääntyi viime vuonna kolmen heikon vuoden jälkeen nipin napin plussalle, 0,2 prosenttia.

Minne rakennetaan?
Uusimaa vastaa jo 65 prosenttisesti koko maan uudisrakentamisesta, pelkästään Helsinkiin tulee niistä puolet. Tämä on kaikkien aikojen ennätys. Etelässäkään rakentamistahti ei ole kuitenkaan viime aikoina juuri lisääntynyt.

- Kaupungistumiskehitys on voimistunut taantumavuosien aikana entisestään. Resurssit keskittyvät entistä voimakkaammin pääkaupunkiseudulle sekä muutamiin kasvukeskuksiin, kuten esimerkiksi Turulle ja Tampereelle, sanoo Säästöpankkien kiinteistövälitysketjun Sp-Kodin toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Antti Toivanen.

Vaatimattomista lähtökohdista on parannettu
Vuodesta 2008 lähtien katsottuna rakentaminen on Suomessa supistunut kahta vuotta (2010 ja 2011) lukuun ottamatta. Samalla rakentamisen määrä on painunut varsin alhaiselle tasolle.

- Vaikka rakentamisen aloitusmäärät ovat pääkaupunkiseudullakin olleet viime vuodet aika vaatimattomalla tasolla, tänä vuonna ne ovat kuitenkin nousseet ja liikkeelle on lähtenyt useita merkittäviä hankkeita, Toivanen kiittelee.

Hänen mukaansa merkittävä käänne tapahtui viime vuoden lopulla.

- Trendin oikeneminen alkoi vihdoin. Aloitukset noussevat tuhannella 29 000 kappaleeseen tänä vuonna. Tämä on myös pohjana asuntomarkkinoiden paremmalle vireelle. Asuntomarkkinoilla kokonaisuutena katsottuna kauppa on käynyt hyvin, mutta edelleen arvuuttelun makua on jonkin verran ilmassa. 

Teksti: Teemu Salmi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.