Seuraa Säästöpankkiryhmä

Opintolaina on nyt pop

Uutinen   •   Elo 29, 2016 09:53 EEST

Säästöpankin opintolaina tuo monelle opiskelijalle apua opintojen rahoitukseen. Opintolainaan ei tarvita erillisiä vakuuksia, koska sillä on valtion takaus. Korkojen maksu ja lainan lyhennys alkavat vasta opintojen jälkeen.

Opintolainan hakeminen voi olla hyvä hetki miettiä ylipäätään pankkiasioita – ja totta kai ASP-asioita ja säästämisen aloittamista. Kannattaa tulla keskustelemaan opintolaina-asioista Säästöpankkiin, lämpimästi tervetulleita ovat uudetkin asiakkaat.

Mihin opintolainaa voi käyttää?

Opintolaina on tarkoitettu elintason ylläpitämiseen opintojen aikana. Myyntineuvottelija Tuija Kankkio Eurajoen Säästöpankista kertoo, että elämisen lisäksi opintolainaa käytetään paljon myös asp-säästämiseen. Mikäli opiskelijalla on jo omistusasunto, opintolainaa voi käyttää vaikka myös asunnon remontointiin.

Monet opiskelijat ovat hintatietoisia ja kilpailuttavat opintolainaansa. Silloin tällöin kysellään myös opintolainan siirtämistä pankista toiseen. Sehän on toki mahdollista, mutta ei kulutonta, eikä välttämättä kovinkaan vaivatonta.

- Kannattaa huomata, että opintolainoissa on pankkien välillä myös eroja. Kannustankin tarkastamaan kulut ja korot pankista ennen kun opintolainahakemuksen laittaa vireille, hän vinkkaa.

Palveluneuvoja Linda Maarvala-Maansalo Huittisten Säästöpankista kertoo, että aiemmin saatettiin opintolainaa vältellä viimeiseen asti. Monet suosivat työntekoa opintojen aikana ja opinnot sen vuoksi viivästyivät tai jäivät jopa kesken.

- Ajat ovat muuttuneet niin, ettei opintolainaa pidetä enää ihmeellisenä asiana.

Opintolainat ovat aiempaa suositumpia

Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa toimivan Säästöpankki Optian asiakaskunnassa opintolainan merkitys opiskelun rahoittamisessa on tullut aiempaa tärkeämmäksi, pankinjohtaja Juha-Antti Puurunen kertoo.

- Nuoret käyvät kyselemässä opintolainasta enemmän kuin aikaisemmin. Opintolainat ovat käyneet myös kaupaksi: meillä on kuluvan vuoden aikana lainamäärä noussut jo 11,6 prosenttia, kun varsinaiset huippukuukaudet (syys- ja lokakuu) ovat vielä edessä. Opintolainaa haetaan aina eniten, kun opiskelut ovat alkaneet.

Myös Susanna Puolakka Nooa Säästöpankin myynnintuesta näkee, että pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla opintolainan hakeminen näyttäisi viime vuosina yleistyneen.

- Kysyntään on voinut osaltaan vaikuttaa myös aiempaa helpompi hakuprosessi.

Yhteydenottoja opintolainoista tulee Säästöpankkeihin eniten sähköisistä kanavista ja varsinkin verkkopankista. Opintolainahakemuksen voi tehdä myös pankin konttorilla. Uusien asiakkaiden osalta verkkosivujen lainahakemus on vasta ensimmäinen askel, jonka jälkeen sovitaan tapaaminen asiakkuuden avausta varten, Puolakka muistuttaa.

Miten opintolainaa haetaan?

Kun opiskelija haluaa opintolainaa, ensiksi kannattaa aina olla yhteydessä Kelaan. Sieltä hän saa tiedon opintolainan valtion takauksesta ja hänelle myönnettävästä lainan määrästä. Kelan takauspäätöksen saatuaan opiskelija tekee vasta pankkiin opintolainahakemuksensa.

Usein ei tiedetä, että valtion takauspäätös ei vielä ole lainahakemus – automaattisesti rahat eivät siis siirry opiskelijan tilille.

- Moni jää tässä vaiheessa odottelemaan jo rahojaan. Kaikki eivät tiedä, että lainahakemus täytyy vielä tehdä erikseen pankkiin, sijoitusneuvoja Satu Kumpula Säästöpankki Optiasta sanoo.

Kerran opintolainaa hakeneet voivat myös luulla, että yksi opintolainahakemus kattaa kaikki tulevatkin vuodet. Lainaa pitää kuitenkin hakea pankista joka lukuvuodelle aina uudelleen täyttämällä jatkolainahakemus verkkopankissa.

Mikäli alle 18-vuotias tarvitsee opintolainaa, niin mukaan tarvitaan huoltajien lupa.

Opintolainan hakuprosessi on nopeimmillaan automaattinen ja sutjakka. Kun sinulla on Kelan takauspäätös ja lähetät lainahakemuksen pankkiin, niin saat rahat tilillesi parissa päivässä.

Opiskelija voi nostaa opintolainaansa kahdella eri tavalla

1. Kelan takauspäätöksessä on määritelty päivä ja euromäärä, joiden perusteella pankki siirtää lainan automaattisesti asiakkaan tilille.

2. Asiakas ilmoittaa aina erikseen pankkiin verkkopankkiviestillä, milloin ja kuinka paljon hän haluaa nostaa lainaa tilille.

Lisätietoja: Kela

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.