Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Lukiolainen tienaa käyttörahansa itse

Uutinen   •   Tammi 07, 2016 08:24 EET

Abivuottaan viettävä Sara käy töissä koulun ohella. Rahaa kuluu vapaa-ajalla kavereiden kanssa kahvitteluun ja vaatteisiin.

Helsinkiläinen Sara, 17, on tottunut tienaamaan suurimman osan käyttörahoistaan itse. Niin hän on tehnyt lukion alusta saakka. Sara valmentaa voimistelua neljänä iltana viikossa koulun ohella. Palkalla saa hyvin katettua kavereiden kanssa kahvittelut, ravintolassa syömiset ja shoppailut. Isommissa hankinnoissa vanhemmat avustavat.

Saralle on tärkeää, että hänellä on käytössään omaa rahaa, eikä lukion ja työn yhdistäminen tunnu hänestä liian rankalta.

– Treenit kestävät vain pari tuntia illassa. Sen jälkeen ehtii hyvin tehdä vielä koulujuttuja, hän sanoo.

Sara on ollut aina huolellinen rahankäyttäjä. Hän sai ensimmäisen maksukorttinsa ollessaan 14-vuotias. Rahan käyttöä hän ei kovin paljon etukäteen suunnittele, ellei jotain isompia menoeriä ole tiedossa.

– Huolehdin kuitenkin aina, että tilillä on rahaa.

Kesät hän on tottunut viettämään töiden parissa. Valmennuksen lisäksi Sara on toiminut nuorisotalolla ohjaajana ja tarjoilijana. Kesätyörahoista suurin osa tulee käytettyä kesän aikana festareihin ja matkustamiseen. Yleensä pieni summa jää säästöönkin tulevaisuuden varalle.

Talousopetusta kouluihin
Sara täyttää pian 18 vuotta ja ajatus omilleen muuttamisesta kutkuttaa jo mielessä. Suunnitelmissa on alkaa pikkuhiljaa laittaa rahaa sivuun ensimmäisen oman kodin hankintoja varten.

Raha-asioissa neuvovat vanhemmat. Saran mielestä olisi kuitenkin hyvä, jos taloudenhallintaa opetettaisiin koulussakin.

– Olisi kätevää, jos esimerkiksi veroista, laskujen maksusta ja opintolainasta puhuttaisiin koulussa. Tietoa löytää netistäkin, mutta sitä pitää mennä erikseen hakemaan.

Myös pankki voisi hänen mielestään toimia sähköpostin välityksellä opettajana. Perustiedoille säästämisestä ja sijoittamisesta olisi hänen mukaansa kenellä tahansa nuorella käyttöä.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.