Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Lähimaksaminen yleistyy vauhdilla – mukana myös Säästöpankin korteissa

Uutinen   •   Marras 26, 2015 09:11 EET

Lähimaksaminen eli kortin hipaisu maksupäätteellä on yleistynyt Suomessa kovaa tahtia. Niistä suomalaisista, joilla on pankin myöntämä maksukortti, yhteensä 23 prosentilla on nyt kortissaan lähimaksuominaisuus. Osuus on lähes kolminkertaistunut puolessatoista vuodessa.

Lähimaksamisella tarkoitetaan sitä, ettei kortilla ostaessa pieniä (alle 25 euron) ostoksia tehdessä tarvitse näppäillä kortin tunnuslukua. Esimerkiksi kaupan kassalla voi maksaa viemällä korttinsa parin sentin päähän maksupäätteestä.

- Tammikuusta 2016 alkaen vuosiuusittavat Säästöpankin kortit sisältävät tämän uuden suositun, turvallisen, helpon ja nopean ominaisuuden. Säästöpankista voit tilata joulu- ja tammikuun aikana ominaisuuden myös maksutta korttiisi, mikäli et malta odottaa seuraavaan vuosiuusintaan, vinkkaa Säästöpankin kehityspäällikkö Heli Huttunen.

Lähimaksamisen suosio kasvaa hurjaa vauhtia Suomessa
Lähimaksupäätteet ovat yleistyneet nopeasti ja niin myös lähimaksutapahtumien määrät. Joka kuukausi tapahtumia arvioidaan olevan noin 30 prosenttia enemmän kuin edeltäneenä kuukautena. Maksutavan huimaan nousuun on vaikuttanut sekä kauppiaiden maksupäätteiden että kuluttajien lähimaksukorttien yleistyminen.

Finanssialan Keskusliiton lokakuisten tilastojen mukaan lähimaksuominaisuutta käyttäneiden osuus on yli kaksinkertaistunut puolessatoista vuodessa ja yli puolet ominaisuuden omaavista on käyttänyt sitä. Aktiivisimmat löytyvät 18–24 -vuotiaiden nuorten keskuudessa, joista lähes kolme neljäsosaa on käyttänyt lähimaksamista.

Mitä lähimaksaminen on?
Lähimaksaminen perustuu sirumaksamiseen, tarkemmin sanottuna NFC-tekniikkaan. Siinä käytetään maksukortin sirun ja maksupäätteen välistä suojattua dataliikennettä.

- Maksutapahtuma on nopea: kortti pidetään 1 - 2 sentin päässä maksupäätteestä, kunnes laite kuittaa maksun tapahtuneen. Maksutapahtuma ei kuitenkaan voi tapahtua vahingossa, sen verran vakaasti ja lähellä maksupäätettä korttia on pidettävä. Erityisen kätevää lähimaksaminen on esimerkiksi isoissa yleisötapahtumissa, jonka tungoksessa riittävää rauhaa PIN-tunnuksen turvalliselle näppäilylle ei välttämättä löydy, Huttunen sanoo.

Lähimaksaminen on mahdollista vain alle 25 euron ostoksille.

- Kun PIN-tunnusta ei tarvitse näppäillä, urkkijoille jää heikommat mahdollisuudet saada selville kortin tunnuslukua. Jos ostokset ylittävät 25 euroa, pitää kortti syöttää maksupäätteeseen ja PIN-tunnus näppäillä. Samoin maksupääte turvallisuussyistä pyytää satunnaisesti tunnusta myös alle 25 euron ostoissa, hän lisää.

Säästöpankkien Visa-korttien myöntäjä vaihtuu 1.12.2015
Säästöpankkiryhmän Visa-korttien myöntäjä vaihtuu 1.12.2015. Visa-korttituotteet myöntää jatkossa Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oyj. Se toimii paikallisten Säästöpankkien keskusluottolaitoksena ja vastaa jatkossa mm. Säästöpankkien Visa-korttien myöntämisestä ja toiminnasta. Säästöpankkien Keskuspankki on Säästöpankkien omistama kotimainen talletuspankki.

Lisää tietoa lähimaksamisesta saa osoitteesta täältä.

Teksti: Teemu Salmi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.